Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προβολή Δευτέρας 12 Ιανουαρίου



Τυχερή Και Ευτυχισμένη
μια ταινία του Μάικ Λη

Σινε Κρονιον - 19:30

Κριτικη - Lifo / Θ.Κουτσογιαννοπουλος :



Όχι, δεν μαλάκωσε στα 65 του ο Μάικ Λι, ο σκηνοθέτης που τράβηξε στα άκρα το σκοινί στα Μυστικά και Ψέματα, στον Γυμνό και στο Μυστικό της Βέρα Ντρέικ. Απλώς, είδε την υπόθεση ανάποδα και αντέστρεψε τη συνηθισμένη ροή της πλοκής των ταινιών του. Όσο κι αν προσπάθησα, δεδομένου του ιστορικού του σκηνοθέτη, δεν κατάφερα να βρω την ειρωνεία πίσω από έναν τόσο παρεξηγήσιμο τίτλο. Θυμίζει κάπως το Η Ζωή είναι Γλυκιά, μια από τις πρώτες ταινίες του, και πάλι τοποθετημένη στο βόρειο Λονδίνο, με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που επιβιώνει και καθοδηγεί, σε μια φέτα καθημερινότητας με οξυδερκείς παρατηρήσεις για τη στάση ζωής και τις δυσκολίες - εξαίρετη η Άλισον Στέντμαν στο ρόλο της Γουέντι με τις δυο κόρες, την ανορεξική και την υδραυλικό. Εκεί ο τίτλος φλέρταρε με το διπλό νόημα της θετικής και της αρνητικής ματιάς. Στο Τυχερή κι Ευτυχισμένη η ηρωίδα αποκρούει ως έμπειρος τερματοφύλακας τα κόμπλεξ και τη σαβούρα και λειτουργεί σαν ανεξίκακο φίλτρο.

Η ταινία εξιστορεί τη μάλλον βαρετή ζωή της Πόπι, μιας δασκάλας που περνάει καλά χωρίς απαιτήσεις, κάνοντας μαθήματα φλαμέγκο και οδήγησης, περνώντας τις μέρες της σε σπίτια φίλων και συγγενών, μένοντας με την καλύτερή της φίλη σε ένα μικρό διαμέρισμα. Όλα κανονικά και ήσυχα. Είναι τίμια με τα συναισθήματά της, ειλικρινής, υποστηρικτική ως κοινωνική λειτουργός, διακριτική και ελκυστική με τον τρόπο της. Η ερωτική της ζωή αγγίζει το μηδέν, ώσπου ο δάσκαλος οδήγησης, ένας μανιακός που μπορεί να είναι καλός άνθρωπος μπορεί και όχι, την καταδιώκει με έναν περίεργο τρόπο, ενώ εκείνη συναισθάνεται πως τη φέρνει στα όριά της - ένας οποιοσδήποτε άλλος θα είχε καλέσει την αστυνομία ή θα τον είχε πλακώσει στο ξύλο. Όχι η Πόπι. Ο Μάικ Λι ξέρει πως δεν περιγράφει την πρώτη καλλονή του Λονδίνου, αλλά μια χαριτωμένη κοπέλα που θα δώσει και μια δεύτερη ευκαιρία από καλοσύνη αλλά και από μια ανομολόγητη ανασφάλεια. Στα 30 της η Πόπι ξαναβλέπει τη ζωή της και κρίνει το μέλλον της βάση των νέων δεδομένων που έχει. Τόσα χρόνια ακούει και δεν κρίνει, ενθαρρύνει και κλείνει την πόρτα του σπιτιού της σαν να μην την ακουμπάει πραγματικά η ζωή. Διαβίωση εξ αντανακλάσεως είναι μισή ζωή, χωρίς παράπονα ίσως, αλλά με το απωθημένο της πρωταγωνίστριας, έστω και για μια μεγάλη στιγμή.

Ο Λι χρησιμοποιεί ένα τέλειο εργαλείο, τη Σάλι Χόκινς, σε μια από τις ερμηνείες της χρονιάς, για να αντικρούσει την κακία των ανθρώπων όταν βλέπουν έναν μπόσικο και του φέρονται σαν να είναι σάκος του μποξ. Η Πόπι δεν είναι καθρέφτης, δεν αντιδράει, αλλά εξοστρακίζει τη μιζέρια σα να είναι κακός αγωγός με χαμόγελο. Παρδαλή και γελαστή, κάνει αντίθεση με τα πάντα και παραπέμπει στην Καμπίρια του Φελίνι και το παράγωγό της, την Τσάριτι του Μπομπ Φόσι, με μια διαφορά: Ενώ εκείνες οι χαρωπές και αλέγρες γυναίκες διατήρησαν την αισιοδοξία τους ακόμη και μετά από τα απανωτά χτυπήματα, η Πόπι δεν χρειάζεται να χάσει και να τιμωρηθεί. Η διαδρομή της είναι μια επιβεβαίωση. Σε αυτό το εξαιρετικά καταφατικό φιλμ του Λι, που μοιάζει με ανωμαλία, όχι μόνο για τα στάνταρ του ίδιου αλλά και για τα δεδομένα της σύγχρονης θεματικής, μια γυναίκα χρησιμεύει ως ιδεολογικό όχημα για αυτοκριτική (κι αν το καλοσκεφτούμε, καμιά τους δεν υπάρχει παρά μόνο στη φαντασία του περίγυρου).

Η επιτυχία του Βρετανού σκηνοθέτη είναι πως κάνει το όλο εγχείρημα να φαντάζει αυθόρμητο, ενώ γνωρίζουμε πόσο σημασία δίνει στην πρόβα και στη δουλειά στην παραμικρή λεπτομέρεια των διαλόγων. Αφήνει όμως ανάσες για να σκηνοθετήσει, γιατί, όπως είχε πει και ο Νίκολας Ρεγκ, αν είναι όλα γραμμένα στο σενάριο, για ποιο λόγο να μπούμε στον κόπο να γυρίσουμε την ταινία; Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους οραματισμούς ελλειπτικών δημιουργών αλλά και για τις σφιχτοδεμένες ματιές σε καταστάσεις που είναι πιο μπανάλ. Το Τυχερή κι Ευτυχισμένη είναι από τις πιο νόστιμες και τρυφερές εκπλήξεις της χρονιάς. Προσέξτε τέλος τον Έντι Μάρσαν, τον bipolar (περίπου μανιοκαταθλιπτικό) Σκοτ, το δάσκαλο που παραδίδει μια από τις πιο επώδυνα σπαρταριστές δευτερεύουσες ερμηνείες που έχω δει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προβολή 16/03 : Ατίθασες

Ατίθασες  της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν     Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2015 Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016 Επίσημη Συμμετοχή | Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2015 Βραβείο Label Europa Cinemas, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2015 Επίσημη Συμμετοχή, Διαγωνιστικό τμήμα, Βραβεία LUX 2015 Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο 2015 Μεγάλο Βραβείο (Golden Duke), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Οδησσού 2015 Βραβείο Καλύτερης ταινίας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σεράγιεβο 2015 Βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Καστ (Güneş Şensoy, Doga Doğuşlu, Tuğba Sunguroğlu, Elit İşcan, Ilayda Akdoğan), Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σεράγιεβο 2015 Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015 Βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια, 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  Το καλοκαίρι έχει μόλις α

Πρόγραμμα : Χειμώνας 2018 Β΄ Κύκλος

06/02 - ΡΟΜΑ 20/02 - Ο ΕΝΟΧΟΣ 06/03 - ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ (19:00) 20/03 - ΚΑΠΕΡΝΑΟΥΜ

Προβολή 20/03 : Καπερναούμ

Καπερναούμ //  Capharnaum   Κοινωνική 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 126'  Λιβανο-γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ναντίν Λαμπακί με τους: Ζαΐν Αλ Ραφία, Γιορντάνος Σιφερό, Μπολουατίφ Τρέζορ Μπανκολέ Η ιστορία ενός ατίθασου, χαρισματικού αγοριού, το οποίο επαναστατεί ενάντια στη, γεμάτη κακουχίες, ζωή του και παλεύει να βρει τρόπο να επιβιώσει στις παραγκουπόλεις του Λιβάνου, μετατρέπεται σε μια συγκλονιστική ταινία για τους ανθρώπους του περιθωρίου, αλλά και το ακατανίκητο ανθρώπινο πνεύμα. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Κριτικές : Στην ταινία συμβαίνουν συγκλονιστικά πράγματα τόσο από άποψη περιεχομένου όσο κι από καθαρά κινηματογραφική σκοπιά όπου η σκηνοθέτης ΝΑΝΤΙΝ ΛΑΜΠΑΚΙ, αποδεικνύεται γνώστης τεράστιος του κινηματογράφου και άνθρωπος μαζί αφού θέλησε να καταπιαστεί με τέτοιο θέμα κι όχι με το πόσους γκόμενους αλλάζει η εκάστοτε Γαλλίδα που δεν ξέρει τι της γίνεται παρά την απασχολεί μόνο η κλειτ