Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προβολή Τετάρτη 4 ΦεβρουαρίουKαλά κρυμμένα μυστικά - Αθανασία
Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου
Σινε Κρονιο - 19:30

Η κινηματογραφική λέσχη Σερρών "Στιγμές Της Πόλης" και ο κινηματογράφος Κρόνιο παρουσιαζουν την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 19:30 την ταινία του Πάνου Καρκανεβάτου "Καλά Κρυμμένα Μυστικά - Αθανασία".

Ο Πάνος Καρκανεβάτος γεννήθηκε στις Σέρρες το 1962. Παράγει και σκηνοθετεί ταινίες μυθοπλασίας και δημιουργικά ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή με παραγωγούς και τηλεοπτικούς σταθμούς από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ταινίες του έχουν προβληθεί από ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς και έχουν διανομή στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.Τo "Καλά Κρυμμένα Μυστικά - Αθανασία" είνα η τελευταία του ταινία η οποία προβλήθηκε στο τελευταίο φεστιβαλ της Θεσσαλονίκης και κερδιζε το βραβείο Fipresci.Την μουσική της ταινίας υπογράφει ο Γιώργος Ανδρέου.

Υπόθεση της ταινίας :

Σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου, 40 χρόνια πριν, γεννιέται ένας μυστικός έρωτας. Η Αθανασία είναι η δευτερότοκη κόρη μιας οικογένειας και σύμφωνα με το έθιμο, δεν έχει κανένα δικαίωμα στη περιουσία του πατέρα της και από τη στιγμή που η μεγαλύτερη αδερφή της παντρεύεται, αυτή θα πρέπει να την ακολουθήσει ως ψυχοκόρη. Κάτω από την ίδια στέγη θα δημιουργηθεί ένας μυστικός έρωτας μεταξύ της Αθανασίας και του άντρα της αδερφής της, ενώ σύντομα θα μείνει έγκυος. Αποφασίζει να κρατήσει το παιδί, γνωρίζοντας ότι θα υποστεί τις συνέπειες της μικρής κοινωνίας στην οποία ζει και θα εξαφανιστεί για πάντα. Σαράντα χρόνια μετά, μια νεαρή γυναίκα έρχεται στο νησί από τη Νέα Υόρκη αναζητώντας τον πατέρα που ποτέ δε γνώρισε.

Παρουσίαση της ταινίας απο την Lifo :

Το Καλά Κρυμμένα Μυστικά, Αθανασία έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας μείξης του παλιού-νέου ελληνικού κινηματογράφου με το νέο προφίλ του καλλιτεχνικού σινεμά της χώρας μας, που προσπαθεί φιλότιμα να σταθεί στις αίθουσες. Εννοώ πως η ταινία αυτή, ενώ θα μπορούσε να έχει όλα τα συμπτώματα της εσωστρεφούς παραγωγής ενός ανούσιου ψυχογραφήματος, πατάει σε ένα δομημένο και συγκινητικό flashback για να αφηγηθεί την ιστορία της γυναίκας που ζει έναν πολύπλοκο έρωτα, πέρα από τις δυνάμεις της και τη χωρητικότητα του χωριού της, και κουβαλάει το άχθος στην ξενιτιά της. Με οδηγό την κόρη της, καρπό του άνομου και βίαιου έρωτά της, το προσωπικό μπαούλο ανοίγει και αποκαλύπτονται οι συνθήκες και τα γεγονότα. Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, χωρίς όμως έμφαση στην εποχή, μιας και σε ένα μικρό τόπο ο νεωτερισμός είναι μηδενικός και τα αγκυλωμένα ήθη καλά κρατούν, το σκηνικό είναι ασφυκτικό και κολλημένο σε μια αχρονική παράδοση. Το νησί είναι φτωχό και σκληρό, όπως και οι άνθρωποι που το κατοικούν, ενώ οι νόμοι της μικρής κοινότητας συμβαδίζουν με τους νόμους της φύσης. Το ηφαίστειο, που κοιμάται κι ανασαίνει κάτω από τα πόδια τους, κρατά καλά κρυμμένες μνήμες από το παρελθόν. Η Αθανασία, δευτερότοκη κόρη χωρίς δικαιώματα στην πατρική περιουσία, σύμφωνα με το παλιό έθιμο, όταν παντρεύεται η μεγάλη αδελφή της, την ακολουθεί στο σπίτι της ως ψυχοκόρη. Η πρωτότοκη Γεωργία είναι η επιλογή της κοινότητας, η δευτερότοκη Αθανασία, η επιλογή της φύσης. Πλάσμα δυνατό, πρόσωπο γήινο, που γυρεύει μια θέση στη ζωή και στην αγάπη. Κάτω από την ίδια στέγη ξετυλίγεται ένας ιδιόμορφος, μυστικός και απαγορευμένος έρωτας. Η Αθανασία θα υποστεί τις συνέπειες και θα χαθεί για πάντα. Τριάντα χρόνια μετά, μία νεαρή γυναίκα έρχεται από τη Νέα Υόρκη για να βρει τις ρίζες της, τον πατέρα που ποτέ δεν γνώρισε. Είναι η κόρη της Αθανασίας. Εκτός από την τελετουργία της αλήθειας, σημασία για τον Καρκανεβάτο έχει η επιμονή στη μετέωρη έχθρα. Η Αθανασία ποτέ δεν συγχώρεσε τον εαυτό της για τη λαγνεία. Τη θεώρησε μίασμα και ο τρόπος με τον οποίο αντιστάθηκε στον Χρήστο θυμίζει θύμα σε βιασμό. Επακόλουθα, η σκιά της εμπειρίας της εκδηλώθηκε ασυνείδητα στον καρπό της ταραχώδους σχέσης της με αυτόν. Η κόρη της με εκείνη ζούσαν σαν όμοιοι πόλοι μιας ιδιαίτερα ηλεκτρικής ένωσης. Το ταξίδι είναι ένα ξεκαθάρισμα, έστω κι αν δεν παρουσιάζει κρίσεις εντυπωσιασμού, παρά μόνο σποραδικές, ανθρώπινες και εντελώς κατανοητές εκρήξεις, σαν και αυτές που συμβαίνουν σε φυσιολογικές οικογενειακές σχέσεις.

Η επιτυχία του σκηνοθέτη είναι πως τοποθετεί τις δυο γυναίκες σε ένα πλαίσιο θρίλερ. Σταλάζει μέσα τους το δηλητήριο της ανειλικρίνειας. Και το μετατρέπει σε ένα κινηματογραφικό παιχνίδι που διεξάγεται σε διαφορετικά γήπεδα, καθώς η Αθανασία της παλιάς εποχής λειτουργεί ως τρίτο πρόσωπο και ως απάντηση στα μυστικά που συννεφιάζουν τη μάνα και στοιχειώνουν την κόρη. Η ταινία έχει πολλά τρωτά. Το νησί, απροσδιόριστα κάπου στα Δωδεκάνησα, δεν είναι τόσο απειλητικό ή οργανικό όσο προτίθεται να το κάνει να φαίνεται ο Καρκανεβάτος. Η ερμηνεία του Γιώργου Καραμίχου είναι άνιση - καλός στα ενεργητικά κομμάτια της αρχής, και αρκούντως ζωώδης και υποκριτής, αλλά άνευρος στα μέρη όπου εμφανίζεται γερασμένος. Και ο πατέρας, ο μετέπειτα σύζυγος της Αθανασίας στην Αμερική, παίζει σε άλλη ταινία. Και η υπόθεση παραπέμπει σε άλλες ιστορίες που κατ' επανάληψη έχουμε δει στο σινεμά, διεθνώς. Δεν πειράζει ωστόσο. Η Αθανασία ολοκληρώνει τη διαδρομή της με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Με επίκεντρο τη γυναικεία ψυχοσύνθεση και την αδυναμία διαφυγής από το βάσανο ενός τόσο σημαντικού μυστικού, αποδεικνύει πως η καρδιά μιλάει δυνατά, ακόμη κι αν αποφεύγει τα λόγια. Η δύναμη της ταινίας κρύβεται στη μυστική της γλώσσα.Θ.Κουτσογιαννόπολος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προβολή 06/02 : ΡΟΜΑ

Ρόμα   Δραματική 2018 | Α/Μ | Διάρκεια: 135'  Σκηνοθεσία Αλφόνσο Κουαρόν με τους: Γιαλίτζα Απαρίσιο, Μαρίνα ντε Ταβίρα, Νάνσι Γκαρσία, Χόρχε Αντόνιο Γκερέρο


Tο πιο προσωπικό έργο έως τώρα του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη και συγγραφέα Αλφόνσο Κουαρόν (Gravity, Τα παιδιά των Ανθρώπων, Θέλω και τη Μαμά σου), η ταινία «Ρόμα» ακολουθεί την Κλίο (Γιαλίτσα Απαρίσιο), μια νέα οικιακή βοηθό μιας οικογένειας στη Ρόμα, μια γειτονιά μεσαίας τάξης στην Πόλη του Μεξικού. Σε αυτήν την καλλιτεχνική επιστολή αγάπης προς τις γυναίκες που τον μεγάλωσαν, ο Κουαρόν αντλεί υλικό από την παιδική του ηλικία για να δημιουργήσει ένα ζωντανό και συναισθηματικό πορτρέτο της εσωτερικής διαμάχης και της κοινωνικής ιεραρχίας κατά τη διάρκεια της πολιτικής αναταραχής της δεκαετίας του 1970.Κριτικές :
Το «ROMA» είναι η απόλυτη τελειότητα!! Κατά μία εκδοχή μπορεί να είναι κι η καλύτερη ταινία του ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ, ενός σκηνοθέτη που βρίσκεται σε διαρκή και καλπάζουσα άνοδο κι ο οποίος έχει περάσει εδώ και χρόνια …

Πρόγραμμα : Χειμώνας 2018 Β΄ Κύκλος

06/02 - ΡΟΜΑ20/02 - Ο ΕΝΟΧΟΣ

06/03 - ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ (19:00)


20/03 - ΚΑΠΕΡΝΑΟΥΜ

Προβολή 23/01 : Το ξέρουν όλοι

Τo Ξέρουν Όλοι  Todos lo Saben / Everybody Knows
Δραματική 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 132' Ισπανογαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ασγκάρ Φαραντί με τους: Πενέλοπε Κρουζ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Ρικάρντο Νταρίν, Μπάρμπαρα Λένι 
Η Λάουρα επιστρέφει με την κόρη και τον γιο της από το Μπουένος Άιρες στο χωριό της στην Ισπανία για το γάμο της αδερφής της. Στη γιορτή που ακολουθεί όμως κόβεται ξαφνικά το ρεύμα και η κόρη της εξαφανίζεται. Η Λόρα ταξιδεύει με την κόρη και το γιο της στο χωριό που μεγάλωσε για το γάμο της αδερφής της. Οι εντάσεις όμως δεν λείπουν από την οικογένεια της και τα συναισθήματα που τρέφει για τον παλιό της φίλο Πάκο περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η γιορτή συνεχίζεται όταν το ρεύμα πέφτει ξαφνικά και η κόρη της Λόρα εξαφανίζεται.


O βραβευμένος με Όσκαρ Ασγκάρ Φαραντί (Ένας Χωρισμός, Ο Εμποράκος) σκηνοθετεί την Πενέλοπε Κρουζ και το Χαβιέ Μπαρδέμ σε αυτό το πολυδιάστατο ψυχολογικό δράμα.
Κριικές :

«ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ» (TODOS LO SABEN) (EVERYBODY KNOWS): Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Α…