Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προβολή 21 Απριλίου : Μονάκριβη & Πόλις

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010
Σινέ Κρόνιον :
19:30 - Μονάκριβη
21:30 - Πόλις


ΜΟΝΑΚΡΙΒΗ
PRECIOUS: BASED ON THE NOVEL «PUSH» BY SAPPHIRE
του Λι Ντάνιελς
με τους Γκαμπόρεϊ "Γκάμπι" Σιντίμπε, Μονίκ, Πόλα Πάτον, Λένι Κράβιτζ, Μαράια Κάρεϊ, Σέρι Σέπερντ

Υπόθεση: Η Precious είναι ήδη έγκυος για δεύτερη φορά από τον απόντα πατέρα της, ενώ η μητέρα της είναι βίαιη λεκτικά και σωματικά απέναντι της. Όταν στα 16 της, η Precious μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει, ένας καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά της. Ένας κόσμος όπου, επιτέλους, μπορεί να μιλήσει και να εξομολογηθεί όλα όσα την πνίγουν. Ένας κόσμος όπου όλα τα κορίτσια μπορούν να είναι όμορφα, δυνατά και ανεξάρτητα. Ακριβώς όπως η Precious.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:
• Χρυσή Σφαίρα Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την Mo'Nique.
• Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Κοινού και Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για την Mo'Nique στο Sundance Film Festival.
• Βραβείο Κοινού στο San Sebastian International Film Festival.
• Βραβείο Peopleʼs Choice Award, το πιο σημαντικό, στο Toronto International Film Festival.
• Bραβείο για Καλύτερο Τρέιλερ στα Golden Trailer Awards.
• Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς από την Ένωση Αφροαμερικανών Κριτικών, που το τίμησε και με 3 ακόμη βραβεία, Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Lee Daniels, Καλύτερου Σεναρίου για τον Geoffrey Fletcher, (εξ ημισείας με τους σεναριογράφους της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney, «The Princess and the Frog») και Β΄ Γυναικείας Ερμηνείας για την Mo'Nique.
• Βραβείο Β' Γυναικείας Ερμηνείας στην Mo'Νique από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.
• Βραβείο Β΄Γυναικείας Ερμηνείας της χρονιάς στην Mariah Carey στο 14ο Annual Hollywood International Film Festival.
• 6 υποψηφιότητες Όσκαρ στα Academy Awards 2010
Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄ και Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Διασκευασμένου Σεναρίου και Μοντάζ.

Περισσότερα για την ταινία (Δελτίο Τύπου):

Βασισμένο στο βιβλίο «Push» της Sapphire (τέως δασκάλας στο Χάρλεμ), το «Precious», η πιο πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς στο Sundance είναι ταυτόχρονα τρομακτικά ανησυχητική και συγκινητικά εμπνευσμένη. Είναι αλήθεια πως δύσκολα γίνονται ταινίες με ήρωες σαν την Precious, ωστόσο ο Lee Daniels δημιουργεί ένα must see πορτραίτο των απόκληρων της ζωής, που είναι εντελώς ακαταμάχητο.
Νικητής 3 Βραβείων στο φετινό Φεστιβάλ Σάντανς, ανάμεσα στα οποία Βραβείο της Κριτικής Επιτροπή και Βραβείο Κοινού, στο διαγωνιστικό τμήμα Δράματος, το φιλμ του Λι Ντάνιελς είναι μια ευαίσθητη, ειλικρινής και επινοητικά ελπιδοφόρα ταινία σχετικά με την ανάπτυξη και υπέρβαση της ανθρώπινης ικανότητας.
Ο 49χρονος Αφροαμερικάνος σκηνοθέτης, Lee Daniels, παραγωγός στο παρελθόν ταινιών όπως ο «Χορός των τεράτων» (με τη Χάλι Μπέρι) είναι γενικά ευαισθητοποιημένος με τα προβλήματα του περιβάλλοντός του. Στις Κάννες (2009), όπου παρευρέθηκε με αφορμή την προβολή της ταινίας του στο διαγωνιστικό τμήμα «ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ», δήλωσε: "Θα έλεγα πως είναι μια ιστορία θριάμβου απέναντι σε φαινομενικά αξεπέραστα εμπόδια. Μετά από τα πρώτα έξι λεπτά άρχιζα να κλαίω. Είναι πολύ περίεργο η ιστορία σου να αγγίζει ανθρώπους πολύ μακριά από τον τόπο που διαδραματίζεται και πολύ έξω από την κατάσταση που αφηγείται".
Στο Φεστιβάλ Σάντανς, κέρδισε το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας, το βραβείο κοινού, αλλά και της ερμηνείας στη Μονίκ, τη γνωστή ηθοποιό και TV περσόνα που υποδύεται με αξιοθαύμαστο ταλέντο την γεμάτη δηλητήριο και οργή μάνα της 16χρονης.
Στην ταινία συμμετέχουν επίσης οι δημοφιλείς Mariah Carey και Lenny Kravitz, προσωπικοί φίλοι του Daniels, ερμηνεύοντας δύο υποστηρικτικούς ρόλους, μια κοινωνική λειτουργό και έναν νοσοκόμο, που παίζουν ένα ιδιαίτερα βοηθητικό ρόλο απέναντι στην Gabourey Sadibe που υποδύεται την Πρέσιους. Στο ρόλο της δασκάλας η Paula Patton. Ο Ντάνιελς ήδη ετοιμάζει την επόμενη του ταινία που θα έχει τίτλο "Tennessee", μια οικογενειακή ιστορία δρόμου, όπου θα πρωταγωνιστεί και πάλι η φίλη του Mariah Carey.
Το «Precious» έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου και σε μόνο 18 αίθουσες (σε 4 πόλεις, Ν. Υόρκη, Λ. Αντζελες, Ατλάντα και Σικάγο), το πρώτο 3ήμερο προβολής του, (έως τις 8 Νοεμβρίου) κατέρριψε το ρεκόρ μέσου όρου κόβοντας εισιτήρια αξίας 104.000 δολαρίων ανά αίθουσα και σύνολο εισπράξεων 1,9 εκατομμύρια δολάρια.

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΣΕΡΡΩΝ

¨ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ¨
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ
Πέρα από τις “Πόλις”

(μια ταινία τεκμηρίωσης) 
ΤΟΥ ΣΕΡΡΑΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ Δ. ΤΣΙΓΚΑ

Πόλις, με ι, αρχαΐζουσα, σύστημα δομημένο με νόμους κανόνες τάξη ηθική, μικρογραφία των σημερινών κρατών που κατά πως φαίνεται μόνο γεωγραφική η εξέλιξη τους, εναρμονισμένη στην αρχέγονη εκείνη συνταγή του βίου & πολιτείας των πολιτών της που στο πέρασμα των αιώνων αφήνει και κάποιους απλά από έξω, περιθώριο…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προβολή 16/03 : Ατίθασες

Ατίθασες  της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν     Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2015 Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016 Επίσημη Συμμετοχή | Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2015 Βραβείο Label Europa Cinemas, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2015 Επίσημη Συμμετοχή, Διαγωνιστικό τμήμα, Βραβεία LUX 2015 Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο 2015 Μεγάλο Βραβείο (Golden Duke), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Οδησσού 2015 Βραβείο Καλύτερης ταινίας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σεράγιεβο 2015 Βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Καστ (Güneş Şensoy, Doga Doğuşlu, Tuğba Sunguroğlu, Elit İşcan, Ilayda Akdoğan), Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σεράγιεβο 2015 Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015 Βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια, 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  Το καλοκαίρι έχει μόλις α

Πρόγραμμα : Χειμώνας 2018 Β΄ Κύκλος

06/02 - ΡΟΜΑ 20/02 - Ο ΕΝΟΧΟΣ 06/03 - ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ (19:00) 20/03 - ΚΑΠΕΡΝΑΟΥΜ

Προβολή 20/03 : Καπερναούμ

Καπερναούμ //  Capharnaum   Κοινωνική 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 126'  Λιβανο-γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ναντίν Λαμπακί με τους: Ζαΐν Αλ Ραφία, Γιορντάνος Σιφερό, Μπολουατίφ Τρέζορ Μπανκολέ Η ιστορία ενός ατίθασου, χαρισματικού αγοριού, το οποίο επαναστατεί ενάντια στη, γεμάτη κακουχίες, ζωή του και παλεύει να βρει τρόπο να επιβιώσει στις παραγκουπόλεις του Λιβάνου, μετατρέπεται σε μια συγκλονιστική ταινία για τους ανθρώπους του περιθωρίου, αλλά και το ακατανίκητο ανθρώπινο πνεύμα. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Κριτικές : Στην ταινία συμβαίνουν συγκλονιστικά πράγματα τόσο από άποψη περιεχομένου όσο κι από καθαρά κινηματογραφική σκοπιά όπου η σκηνοθέτης ΝΑΝΤΙΝ ΛΑΜΠΑΚΙ, αποδεικνύεται γνώστης τεράστιος του κινηματογράφου και άνθρωπος μαζί αφού θέλησε να καταπιαστεί με τέτοιο θέμα κι όχι με το πόσους γκόμενους αλλάζει η εκάστοτε Γαλλίδα που δεν ξέρει τι της γίνεται παρά την απασχολεί μόνο η κλειτ