Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προβολή 16/11/2011 : Restless

Η Κινηματογραφική Λέσχη Σερρών ''Στιγμές Της Πόλης" παρουσιάζει την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 19:30 στο Σινε-Κρόνιο την τελευταία  δημιουργία του Γκας Βαν Σαντ ''Restless".

Έτος: 2011 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 91 λεπτά | Σκηνοθεσία: Gus Van Sant | Σενάριο: Jason Lew | Παίζουν: Mia Wasikowska, Henry Hopper, Ryo Kase.
Ο Ενώχ είναι ένας ντροπαλός έφηβος που ζει αποκομμένος από την πραγματικότητα. Η αδυναμία του να ξεπεράσει το χαμό των γονιών του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, τον ωθεί σ’ ένα διαρκές φλερτ με το θάνατο. Έχει αναπτύξει μια ιδιόμορφη σχέση με το φάντασμα ενός Γιαπωνέζου καμικάζι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η αγαπημένη του συνήθεια είναι να παραβρίσκεται σε κηδείες ανθρώπων που ουδέποτε γνώριζε.
Σε κάποια από αυτές τις κηδείες θα γνωρίσει μια μέρα την Άναμπελ, μία πρόσχαρη κοπέλα με πανέμορφο χαμόγελο και λεπτούς τρόπους, η οποία μοιάζει να είναι το ακριβώς αντίθετό του. Μια δυνατή φιλία θα αναπτυχθεί ανάμεσά τους, η οποία σύντομα θα εξελιχθεί σε δυνατό, έρωτα. Έναν έρωτα με, φαινομενικά, προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξεως, καθώς η Άναμπελ πάσχει από μια ανίατη ασθένεια…

Το «Restless», που άνοιξε το Τμήμα, “Ένα Κάποιο Βλέμμα”, στο φετινό 64ο Φεστιβάλ των Καννών, είναι η νέα σκηνοθετική δουλειά του δύο φορές υποψήφιου για Όσκαρ, Γκας Βαν Σαντ («Milk», «Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», «Ελέφαντας»). Το σενάριο, είναι του ανερχόμενου ηθοποιού και συγγραφέα Τζέισον Λιου, βασισμένο σε μια συλλογή από σύντομα θεατρικά έργα του.
Ο ιδιοσυγκρασιακός δημιουργός επιστρέφει δριμύτερος σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα του θέματα, τα συναισθηματικά αδιέξοδα της αμερικανικής νεολαίας του περιθωρίου, μέσα από μια εθιστική ιστορία αγάπης και αυτό-αποδοχής με υπαρξιακές προεκτάσεις, η οποία ακροβατεί εμπνευσμένα ανάμεσα στο γλυκόπικρο, αμήχανο χιούμορ και την αβίαστη συγκίνηση.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον πρωτοεμφανιζόμενο Χένρι Χόπερ, γιο του αείμνηστου Ντένις Χόπερ, τη Μία Βασικόβσκα («Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», «Τα Παιδιά είναι Εντάξει»), τον Ρίο Κάσε («Γράμματα από το Ίβο Ζίμα»), την Σκάιλερ Φισκ («Κατά Φαντασία Φοιτητής») και την Τζέιν Άνταμς («Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού»).
Ο Ενώχ Μπρέι και η Άναμπελ Κότον, δύο κοινωνικά απροσάρμοστοι νέοι με παραπλήσια κοσμοθεωρία, αποφασίζουν να περάσουν παρέα τις τελευταίες μέρες του φθινοπώρου, επιστρατεύοντας τα νιάτα, την παιχνιδιάρικη διάθεση, αλλά και την αστείρευτη δημιουργικότητά τους, σε μια προσπάθειά τους να αποδεχτούν το γεγονός πως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, δεν αποτελεί παρά αναπόσπαστο κομμάτι του «μεγάλου πλάνου της ζωής».
Πολύ καλές οι ερμηνείες, των δύο βασικών πρωταγωνιστών, κι αν από την Μία Βασικόβσκα, είχαμε δει και στο παρελθόν, δείγματα γραφής, η παρουσία του Χένρι Χόπερ, είναι η πραγματικά ευχάριστη, έκπληξη του φιλμ.
Η μακρά προϋπηρεσία του σε ταινίες που καταπιάνονται με τη ζωντάνια και το πάθος μιας νεολαίας που πασχίζει να βρει διέξοδο σε μια κοινωνία οδυνηρά ψυχρή απέναντί της, καθιστούσε τον Γκαν Βαν Σαντ ιδανική επιλογή για να προσεγγίσει με την αρμόζουσα ωριμότητα και τη δέουσα ευαισθησία το σενάριο του Λιου, διατηρώντας, παράλληλα, ακέραιο το μοναδικό του πνεύμα. Κι ο αντισυμβατικός δημιουργός αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά αντάξιος των περιστάσεων, δικαιώνοντας όλους εκείνους που θα επιλέξουν να δουν το «Restless».

«Πάντα ήθελα να δουλέψω στο πλευρό του Γκας. Είναι πολύ χαλαρός στο set, κάτι το οποίο μεταδίδει και στους συνεργάτες του. Μας αντιμετωπίζει ως μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων που δουλεύουν από κοινού πάνω σε κάτι που αγαπούν με πάθος, στοχεύοντας να δημιουργήσουν κάτι το πραγματικά ξεχωριστό».
Μία Βασικόβσκα, «Άναμπελ»

 (οι συντελεστές της ταινίας στο φεστιβάλ Καννών 2011)

Για τους παραγωγούς της ταινίας, το «Restless» τοποθετείται θεματικά κάπου ανάμεσα στο «Love Story» του Άρθουρ Χίλερ, το «Χάρολντ και Μοντ» του Χαλ Άσμπι και το «Garden State» του Ζακ Μπραφ.
Για μια ακόμη φορά μετά το «Milk», ο Γκας Βαν Σαντ γύρισε κάποιες σκηνές χωρίς καθόλου διαλόγους, στοχεύοντας στο να εκφράσουν οι ηθοποιοί του αυτά που νιώθουν μόνο με το βλέμμα και τις συσπάσεις του προσώπου τους. Η εν λόγω τεχνική αποτελεί «δάνειο» από τις ταινίες του Τέρενς Μάλικ.
Το «Restless» αποτελεί την 6η ταινία στην οποία ο διευθυντής φωτογραφίας Χάρης Σαββίδης συνεργάζεται με τον Γκας Βαν Σαντ. Οι δυο τους γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ενός διαφημιστικού spot για τη Levi’s.
Πέρα από τις ιδιόρρυθμες και υποβλητικές μουσικές που έγραψε ο Ντάνι Έλφμαν ειδικά για την ταινία, στο «Restless» ακούγονται και τραγούδια από καλλιτέχνες όπως οι Beatles, ο Sufjan Stevens και η Nico.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προβολή 16/03 : Ατίθασες

Ατίθασες  της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν     Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2015 Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016 Επίσημη Συμμετοχή | Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2015 Βραβείο Label Europa Cinemas, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2015 Επίσημη Συμμετοχή, Διαγωνιστικό τμήμα, Βραβεία LUX 2015 Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο 2015 Μεγάλο Βραβείο (Golden Duke), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Οδησσού 2015 Βραβείο Καλύτερης ταινίας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σεράγιεβο 2015 Βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Καστ (Güneş Şensoy, Doga Doğuşlu, Tuğba Sunguroğlu, Elit İşcan, Ilayda Akdoğan), Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σεράγιεβο 2015 Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015 Βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια, 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  Το καλοκαίρι έχει μόλις α

Πρόγραμμα : Χειμώνας 2018 Β΄ Κύκλος

06/02 - ΡΟΜΑ 20/02 - Ο ΕΝΟΧΟΣ 06/03 - ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ (19:00) 20/03 - ΚΑΠΕΡΝΑΟΥΜ

Προβολή 20/03 : Καπερναούμ

Καπερναούμ //  Capharnaum   Κοινωνική 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 126'  Λιβανο-γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ναντίν Λαμπακί με τους: Ζαΐν Αλ Ραφία, Γιορντάνος Σιφερό, Μπολουατίφ Τρέζορ Μπανκολέ Η ιστορία ενός ατίθασου, χαρισματικού αγοριού, το οποίο επαναστατεί ενάντια στη, γεμάτη κακουχίες, ζωή του και παλεύει να βρει τρόπο να επιβιώσει στις παραγκουπόλεις του Λιβάνου, μετατρέπεται σε μια συγκλονιστική ταινία για τους ανθρώπους του περιθωρίου, αλλά και το ακατανίκητο ανθρώπινο πνεύμα. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Κριτικές : Στην ταινία συμβαίνουν συγκλονιστικά πράγματα τόσο από άποψη περιεχομένου όσο κι από καθαρά κινηματογραφική σκοπιά όπου η σκηνοθέτης ΝΑΝΤΙΝ ΛΑΜΠΑΚΙ, αποδεικνύεται γνώστης τεράστιος του κινηματογράφου και άνθρωπος μαζί αφού θέλησε να καταπιαστεί με τέτοιο θέμα κι όχι με το πόσους γκόμενους αλλάζει η εκάστοτε Γαλλίδα που δεν ξέρει τι της γίνεται παρά την απασχολεί μόνο η κλειτ